fbpx

Azt mindenki tudja, hogy a fizikai vagyontárgyainkat, értékeinket védeni kell, nem véletlenül működnek nagy számban un. őrző-védő cégek, térfigyelő rendszerek. Az sem meglepő gondolat, hogy az információ, az adatvagyon szintén védendő, legyen az egy találmány, forráskód, gyártási know-how, vagy bármilyen, szerzői jogvédelem alá eső alkotás, de akár egy bizalmas jegyzőkönyv, azaz népszerű idegen kifejezéssel bármilyen „szenzitív” adat. Mindezek felett persze annak sem örülnénk, ha családi fotóinkat vagy személyes iratainkat az interneten látnánk viszont valami egészen más kontextusban.


A tudás hatalom

Aki már hallott az un. „ötvenes törvény”-ről, vagy a 2017-ben már közvetlenül fenyegető - másoknak védelmet adó - GDPR-ról, az nagyjából képben van. A tudás, az információ hatalom, szokták mondani. Ha pedig ez igaz (márpedig igaz), akkor ez egy olyan érték, amit védeni kell. Érdekes módon adott esetben erre mégis kevesebb gondot fordítunk, mint akár az áruszállításkor használt göngyöleg védelmére, és ez az ellentmondás nagyon elgondolkodtató. Elgondolkodtató, hiszen – ha emlékszünk az Enigmára - a II. világháborúban is a megszerzett információ (a rejtjelezett kommunikáció megfejtése) hozta az egyik meghatározó fordulópontot, de a Thermopülai csata sorsát is egy „kiszivárogtatott” információ döntötte el, nem a nyers erő.

A nem ennyire látványos hétköznapjainkban sincs ez másképp, mivel az adatlopás a meglopott számára is roppant kínos (hiszen ha kiderül, a piacon ráadásul bizalmat veszít). Talán ez is az egyik ok, amiért mindezt nem kezeljük jelentőségének megfelelően, miközben a statisztikák már azt mutatják, az adatlopás gazdasági hatása a fegyver kereskedelem, vagy a kábítószer kereskedelem szintjéhez hasonló mértékű.


Van 100%-os védelem?

Megoldás mindenre van. Tény, ezek egyike sem tökéletes. Nincs kijátszhatatlan tűzfal, (vagy vírusvédelem), és nincs tökéletes riasztó rendszer sem. Csak kockázatok vannak, és valószínűségek. A károkozás esélye viszont akár igen jelentős mértékben csökkenthető.

Egyszerű példával élve: A bent fityegő gyújtáskulccsal ott hagyott, lehúzott ablakú autót sokkal nagyobb eséllyel elviszik, mint a kulcsra zártat, pláne, ha abban riasztó is van, netán még gyújtás blokkolóval és követő rendszerrel is felszerelték. Ha fejlett a védelmi rendszer, inkább a könnyebb ellenállás irányába mennek a rablók és betörők is.


Mi a magunk érdekében egyet biztosan tehetünk. Ne mi legyünk a legkönnyebb préda!

A hasznos jó tanácsokon túl hogy tudunk ebben segíteni?

    Adat és információvédelem területen:
    • munkatársaink, vagy szakosodott partnereink közreműködésével felmérjük a pillanatnyi biztonsági szintet
    • a feltárt problémák orvoslása, a kockázatok csökkentése érdekében – saját fejlesztésű, vagy harmadik féltől beszerzett céleszközöket biztosítunk, és segítünk ezek rendszerbe illesztésében.
    • folyamatos szakmai támogatást adunk.

    Ha már vagyonvédelem, essen szó egy fizikai vagyontárgyakhoz köthető megoldásról is, ami egy olyan különleges szituációban ad védelmet, amikor a klasszikus eszközök, mint pl. a térfigyelő rendszerek, vagy kerítés jellegű jelzőrendszerek nem relevánsak. Ez az infrastruktúrával rosszul ellátott, nagy kiterjedésű külterületek (mint pl. az erdők, gyümölcsösök, halastavak, stb.) védelme.