fbpx
OPTIMALIZÁLJA CÉGE BELSŐ MŰKÖDÉSÉT!
Slider

Ma már mindenki használ szoftvert. Még az is, aki nem is tud róla... Nem csak számítógép nincs szoftver nélkül, de a mindennapi eszközeink is tele vannak ezzel a 20-30 éve sokak számára még idegen, kicsit misztikus dologgal, amit magyarul számítógépes programnak, meghonosodott idegen szóval szoftvernek nevezünk, és kb. 20 évvel ezelőttig az angol eredeti "software" kifejezéssel illettünk. Szoftver működik szinte mindenütt: a TV-ben, az autóban, a telefonunkban (ami ha "okos", akkor akár több száz darabos alkalmazás készlete lehet) és az intelligens mosógépek működését is ez vezérli. Ezek a szoftverek tipikusan egy feladatra vannak kitalálva, azaz célszoftverek, mert kizárólag az adott eszköz vezérlését irányítják.


Célszoftverek vs. általános szoftverek

Aki dolgozott már számítógéppel, jó eséllyel használt (használ) táblázatkezelőt, amit egyik legnépszerűbb változataként Excel néven ismerünk. Akkoriban ezt táblázatkezelő célszoftvernek fejlesztették, mára viszont olyan általánosan használt eszközzé vált, amivel rengeteg dolgot tudunk gyorsan, hatékonyan megoldani, azaz kicsit olyan, mint a szerszámkészletünkben a franciakulcs. Igen sok célra használható, általános eszköz. Ezért is szeretjük mindkettőt.

Sajnos, vannak esetek, amikor ezekkel az eszközökkel csak nehézkesen, vagy akár sehogy nem jutunk célhoz. Franciakulccsal nem lehet kiszerelni a motorból a gyújtógyertyát, miközben egy szinte filléres gyertyakulccsal ezt könnyedén megtehetjük, hiszen azt erre a feladatra tervezték és gyártották.


Az alábbi képen párhuzamot vontunk A szerszámok és a szoftverek között.

  • A franciakulcs/Excel páros a mindenes. Sok mindenre jó a maga szintjén, de egy egyszerűbb villáskulcs, gyertyakulcs vagy egy fogó az adott célra sokkal jobban használható, mint a franciakulcs. (pl. egy egyszerű gyújtógyertya kiszedésére sem alkalmas)
  • A gyertyakulcs/testreszabható szoftver egy olyan kombó, amit a kialakítása/testreszabása miatt alkalmassá teszünk egy adott feladat megoldására, de ha szükséges, más munkát is el tudunk vele látni. (pl. egyéb csavarok meghúzása)
  • A kerékőr/egyedi célszoftver pedig csak arra a munkára használható, amire kitalálták, azt viszont a legajobban és leghatékonyabban végzi.

Ugyanez igaz egy szoftverre is...

Vannak kiváló képességű általános eszközök (mint pl. az Excel), amivel akár a gépjármű parkunkhoz (flottánkhoz) tartozó fontosabb adatokat is jól strukturáltan kezelhetjük, és vannak a célszoftverek, amik egy-egy konkrét területen használhatók az általános megoldásoknál sokkal hatékonyabban.

A Seacon kínálatában ilyen, dobozos célszoftver a SeaFleet gépjármű kontrolling szoftver, amivel a néhány autós flottáktól a sok ezres flottákig lehet a beszerzéstől a napi üzemeltetésen át a költségelemzésig végezni a feladatokat, élvezve a felhőszolgáltatás, vagy okos eszközök nyújtotta lehetőségek minden előnyét.

A célszoftverek tehát a lehető legnagyobb mértékben alkalmazkodnak a megoldandó feladathoz, ugyanakkor elég rugalmasak ahhoz, hogy némi paraméterezés után sok felhasználó egymásétól kisebb-nagyobb mértékben eltérő igényeinek a kielégítésére is képesek legyenek egy igen kellemes ár/teljesítmény viszony mellett.

Amikor pl. üzleti elemzéshez keresünk megoldást, számtalan eszköz (un. BI megoldás) közül választhatunk a Cognostól a BO-ig. Bizonyos szempontból ezek is általános megoldások, és a maga nemében mindegyik kiváló. Ugyanakkor, ha pl. fontos nekünk az vizsgált adatok térképi információkhoz kötött megjelenítése, akkor vagy kiegészítő eszközöket is illeszteni kell, vagy választunk egy célszoftvert.

Ezen a területen pl. a Seacon a VirGis nevű, térkép alapú elemzőeszközét kínáljuk, ami számtalan területen kevesebbet tud, mint nagynevű riválisai, de ezen a szűk szakmai területen sokkal olcsóbban és sokkal hatékonyabban használható, akár csak a gyertyakulcs a jóval drágább franciakulcshoz képest.

Amit tehát mindenki számára megfontolásra javaslunk:

Mindig az adott feladat pontos ismeretében válasszunk eszközt. Ez igaz otthon, a háztartásban is, az informatika világában pedig akár hatványozottan.

Míg a fenti két példáknál a „bátrabbak” mondhatják, hogy „ezt én Excellel is simán megoldom”, ami persze némi korlátozásokkal akár igaz is lehet, hiszen az X-Faktorban is „mindenki” tud énekelni, azért vannak esetek, amikor célszoftver nélkül nem boldogulunk. Ilyen eszköz pl. a kínálatunkban szereplő SARM nevű jogosultság felderítő megoldás. Itt nem az a kérdés, kell-e a feladathoz céleszköz, hanem csak az, kiét alkalmazzuk.

Az általunk különböző területekre kínált céleszközökről átfogó képet adunk a Termékek menüpontban, illetve szakmailag jóval részletesebb leírásokat adunk tematikus weboldalainkon.

Az igazán igényes vevők, vagy a nagyon speciális problémák esetenként egyedi megoldásokat igényelnek. Ezekkel legyünk óvatosak, hiszen elég ritkán akad olyan, valóban unikális probléma, amit az arra a szakmai területre készített dobozos szoftverrel (némi testreszabás és némi kompromisszum árán) ne lehetne megoldani. Ha mégis erről van szó, és az adott feladat csak teljesen egyedi megoldással kezelhető, akkor vállalnunk kell az egyedi fejlesztéssel járó, lényegesen magasabb költségszintet. Cserébe persze tökéletesen ránk szabott megoldást kapunk. (Ez már a "belvárosi úri szabóság"). Amennyiben ez- azaz egyedi szoftverfejlesztés lenne az igénye - természetesen ehhez igazodunk, de előtte igyekszünk bemutatni a gyorsabban (és olcsóbban) alkalmazható dobozos szoftver lehetőségeket (amennyiben ismerünk ilyet.) Termékfejlesztési kompetenciánkat a Kompetenciáink menüpont alatt ismerheti meg.

Összefoglalásul: Tájékozódjunk alaposan, mert a web erre roppant széles lehetőségeket nyújt.